terug naar vorige pagina

33 Dagboek mei 2003

Op zondag 4 mei 2003 werd ik 80 jaar. Ik heb 's ochtends gebeden dat ik nog een poosje bij mijn kinderen mag blijven. Ik hoop dat mijn man hier boven gelukkig is. Ik kreeg een stel felicitatiekaarten met de post. Marian bracht een grote bos bloemen namens de kleinkinderen. Mijn zoon Gerard kwam vrijdagmiddag al. Hij maakte het ontbijt klaar. Tegen enen werden we door Lamber opgehaald om naar Bodegraven te gaan. In de Gasterie de Vliethoek werd mijn verjaardag gevierd. Ik zag mijn kinderen, kleinkinderen, broers en zus met hun echtgenoten, nichten en neven. Allemaal ouder geworden, maar ik herkende ze nog wel. Het was gezellig met leuke liedjes en stukjes. Ik heb overal even staan praten. She-ye hielp met het uitpakken van cadeaus. Van mijn kinderen kreeg ik geld voor een relaxstoel. Mijn broer Henk gaf me een mooi schilderij, dat hij gemaakt had. Verder kreeg ik planten, lekkere luchtjes, een foto van mijn ouders vroeger en nog veel meer. De bediening was prima, iedereen vermaakte zich.

Ik was voor de Dodenherdenking thuis met Gerard, Marian, Lamber, Herman en zijn drie kinderen. Het was een gezellige dag en ik dank iedereen daarvoor. Ik hoop dat de goede god me nog een tijdje op aarde laat rondscharrelen. Op maandag ging Gerard terug naar Delft. Hij zei: hou je een beetje rustig. Maar ja, ik moest toch een was doen. Ik dacht na verloop van tijd dat de was wel klaar zou zijn, maar toen brandde het lampje niet. Riek Snoek heeft toen de was in haar machine gedaan. We hebben de stoppen gecontroleerd, maar die waren goed. Lamber kwam kijken en heeft een schakeling vernieuwd, maar de fout zat in de meterkast. Toen heeft hij een briefje voor de huismeester geschreven en op dinsdag heeft een elektricien de boel gerepareerd.

Mijn nieuwe hulp Ria kwam de volgende morgen. Ze heeft eerst gestofzuigd en toen de badkamer, keuken en ramen op de gang gedaan. We hebben koffie gedronken en gepraat. Ze heeft fijn gewerkt. Een aardige vrouw. 's Avonds zijn Sjaan Voswinkel, Riek Snoek en Tonnie van Rossum op verjaarsvisite geweest. Het was gezellig. Na de koffie namen we een bessie, maar Riek dronk frisdrank. Ik had nog stukjes kaas, worst en komkommer. Het gym werd op door Hannie gegeven, want Margriet had een week in het ziekenhuis gelegen. Ik heb met een stel oefeningen niet meegedaan. Ik haalde wat lekkers om bij het koersballen te trakteren. De volgende dag had ik sjoelen. Alie en Gerard kwamen langs.

Kees van Es van de KAB belde dat er een tweepersoonskamer vrij was en die kon ik als eenpersoons huren. Hij kwam langs en heeft een formulier ingevuld. Ik kan van 7 tot 14 juni op vakantie in Vledder. Het was Moederdag op zondag. Van Herman kreeg ik waardebonnen en van Marian planten voor het balkon. Op maandag kwam Ria. Ik kan goed met haar opschieten en ze werkt goed, maar ik zal Jannie niet vergeten. De kraan in de keuken lekte. De huismeester heeft ernaar gekeken, maar het zat niet in de zwanenhals. 's Avonds heb ik fijn gebridged met Kobie van Wiggen. Op dinsdag 13 mei zou mijn moeder jarig geweest zijn, dan was ze over de honderd. Je ouders vergeet je niet. Er kwam iemand een nieuwe kraan inzetten. Op woensdag werd ik gevraagd voor het bridgen. Normaal ga ik die avond niet, maar er was iemand niet. Met gym heb ik met alles meegedaan. Ik probeer het weer. Hannie gaf les, want Margriet had vocht achter haar longen. Op vrijdag kwam de kapster, dan sta ik vroeg op om mijn haar te wassen. Op zaterdag haalde Herman me op, toen vierde Dennis en Linda hun verjaardag. Hij werd 19 en zij 17 jaar. We kochten in een tuincentrum een bakje voor mijn nicht Ria van der Mark en haar man Theo, die gaven de volgende dag een party op een boot.

Ik heb in Herman zijn bed geslapen en hij ging op de bank. Hij moest nog wachten tot Linda thuis kwam. Herman en ik waren om half twaalf 's ochtends bij Ria. Op de boot was van alles te drinken en te eten. Kees van der Mark speelde op zijn accordeon. We hebben meegezongen. We gingen aan wal in Heusden of Hedel, een mooi plaatsje. Op de boot kregen we weer een drankje en een warm buffet. Herman bracht me tegen negen uur naar huis. Ik nam een douche en ging vroeg naar bed. 's Nachts had ik een paar keer kramp in mijn benen, maar viel toch weer in slaap. De volgende ochtend kwamen de pedicure en mijn hulp Ria. 's Avonds in de soos gezellig geklaverjast, nog een pit gespeeld met Nel Tournee.

Op half tien was ik boven, nog wat tv gekeken en dan naar bed. Heerlijk geslapen tot acht uur. 's Middags had ik bridge, met Cobie van Wiggen als maat. Mijn zus Rie belde, ze hadden het allemaal naar hun zin gehad op mijn feest. De volgende dag kreeg ik van mevrouw van Kerk met een mooie plant, nog voor mijn verjaardag. Ze bleef maar kort, want ze ging naar de crematie van meneer Langenbent. Op donderdag 22 mei liet ik beneden bloed afnemen. Ik hield er een blauwe plek van over. Toen hoorde ik dat er geen gym was, dus ging ik naar huis. Later bleek dat er wel gym was geweest, het was een misverstand. Margriet was er zelf, maar er waren slechts negen deelnemers. 's Avonds gingen we eten in de huishoudschool. Eerst kwamen ze vragen wat we wilden drinken. Ik heb een droog wijntje genomen. We kregen een vogeltjes cocktail, dat smaakte best. Toen kerriesoep met stokbrood, een schnitzel met worteltjes, aardappelkroketten, salade en toe chocolademousse.

Om acht uur waren we thuis. Er was geen koersballen. De volgende dag ging ik met Lamber en Marian naar Waddingsveen om naar een relaxstoel te kijken. De stoelen waren prijzig, vooral met een elektrische motor. In de showroom stond een mooie stoel met groene bekleding, die paste bij mijn vloerbedekking. Ik had cadeaubonnen gekregen en daarvoor kocht ik bij Blokker theeglazen, een staand droogrek en droogrek om in de badkamer op te hangen. Ik was om half drie thuis. Ik heb een paar sneetjes rozijnenbrood gegeten en ging daarna sjoelen. 's Avonds nam ik nasi met een gebakken ei. Op zaterdag heb ik de witte was gedaan en de Telegraaf gekocht. Turkije won bij het Songfestival.

Op zondag stond opeens mijn zoon Kees voor de deur met zijn vriendin Nel, een aardig vrouwtje. Gezellig zitten praten met koffie en fris. Ik vond het fijn dat hij toch aan zijn moeder denkt. De volgende dag kwam mijn hulp. Ik heb wat gestoft en de was gedaan. 's Middags kwam de taxi, omdat ik naar de internist moest. De chauffeur kreeg mijn rollator niet in de auto, dus liet ik die onder de trap staan. Erick keek mijn meter na en zei dat ik 's ochtends 4 meer moest spuiten, want dan was de suiker iets te hoog. Marian was er intussen ook. Mijn bloeddruk was prima, 150 bovendruk en 80 onderdruk. Dat kwam volgens de internist door de tabletjes die ik twee keer per dag neem. Ik krijg er wel een droge mond van en moet ze nu eerder nemen. Marian ging op de fiets naar huis en ik met de taxi.

Op woensdag 28 mei was mijn broer Kees jarig. Toen ik belde, kreeg ik Door aan de lijn. Kees was boodschappen doen. Ze moest weer naar het ziekenhuis en had antibiotica en prednison. Toen ik mijn feest gaf kon ze niet mee, omdat ze zo beroerd was. Ze had zitten huilen. Ik hoop dat het gauw beter gaat en dat ze samen nog mooie jaren hebben. Op donderdag was mijn zwager Joop jarig. Mijn kleinzoon Danny bracht me erheen. Hij moest meubels ophalen, die hij alvast voor zijn nieuwe huis had gekocht. Ik heb bij Jo en Rie lekker buiten gezeten tot half elf 's avonds. Lamber kwam me toen ophalen. Op zaterdag 31 mei werd al heel vroeg mijn relaxstoel gebracht. Ik kreeg een fles met spul voor als er een vlek op de stoel kwam. Herman vierde zijn verjaardag. Ik bleef bij hem slapen, want Marian en Lamber hadden een etentje. Anton en Ingrid kwamen met alleen Didi, want Marlies en Jolien hadden een feestje. Ze waren tweede geworden bij een toernooi.

's Avonds kwamen Jan en Margret en wat buren. Kees belde. Hij had het druk met de bar van voetbal, dat vond ik niet leuk. Je broer is maar eens per jaar jarig. Hoe zal het worden als ik er niet meer ben? Op zondag heb ik de hele dag buiten gezeten. Herman waste de gordijnen, allemaal rolletjes van gemaakt met elastiek. Ik heb bij hem gegeten en voetbal gekeken. Utrecht won van Feijenoord met 4 - 1. Dat vond ik leuk, want ik ben ook een Utrechtenaar. Daarna heeft Herman zijn zoon Dennis bij zijn moeder gebracht en mij naar Woerden. Ik bewonder mijn jongens die gescheiden zijn. Ze slaan zich er goed doorheen en zorgen goed voor hun kinderen. Ik hoop dat de kinderen Herman en Kees ook waarderen.verder naar volgende pagina