terug naar vorige pagina

42 Dagboek december 2003

Vrijdag 5 december.Ik heb mijn kinderen geld opgestuurd, daar moeten ze zelf maar wat voor kopen van Sint en Piet. 's Middags gesjoeld wat altijd gezellig is en dan lachen wij ook nog wel eens. Op tijd mijn eten gekookt en daarna mijn was opgeruimd en 's avonds naar de tv gekeken. De volgende dag kwam Marian en Lamber met Sinterklaascadeautjes. Ze deden er ook zoveel niet meer aan. Ik kreeg leuke oorbelletjes, een letter, agenda 2004 en poetsdoekjes voor mijn bril. Nu ik vond het toch leuk van ze. Ze hebben koffie gedronken met wat lekkers. Die middag even gerust en mijn krant gelezen en 's avonds tv gekeken. En dan is het weer zondag. Gerard heb ik zelf gebeld anders doet hij dat onder de mis, wat bijgepraat en hij wilde met de Kerstmis komen maar Marian heeft mij uitgenodigd . Toen zei ik dat tegen Marian. Dan breng je hem maar mee, zei ze, en dat vond hij leuk. Tweede Kerstdag zijn we bij Ingrid en Anton en dat vond hij ook wel leuk, dan was hij daar ook weer eens geweest.

Zaterdagmiddag bij Kees geweest hij was al thuis uit het ziekenhuis. Ik hoop dat hij nu weer opknapt zonder pijn. Nickie deed open. Zondag koffie wezen drinken in de soos waar mevrouw Bosman vroeg of ik 's middags wat kwam drinken. Ik heb Herman gebeld of hij nog langs zou komen. Toen zei hij dat hij zijn huis een beetje aan het schoonmaken was. Dus zei hij: ga maar rustig bij Mevrouw Bosman wat drinken. We zijn nog eerst een stukje gaan wandelen in het park maar we zijn niet te lang weggeweest want het was erg koud. Maar we hebben toch een frisse neus gehaald en daarna zijn we thee gaan drinken en wat bijgepraat. Dat moeten we mee doen als het goed weer is. En toen ik thuis kwam heb ik mijn eten gekookt en gegeten de vaat gewassen. Daarna ben ik rustig gaan zitten op mijn relaxstoelen in slaap gevallen. En toen ik wakker werd heb ik tv gekeken en op tijd na bed gegaan. De volgende dag kwam mijn hulp Eva om half negen. Ik was om even zes uur al uit bed toen ben ik er nog maar even ingegaan en daarna heb ik nog even gegymd. Toen Eva kwam hebben we eerst een kopje koffie gedronken, daarna is ze aan het werk gegaan. Mijn gordijnen gewassen en de ramen gelapt en de gordijnen weer opgehangen. Volgende week maandag doet ze de rest van de gordijnen en ramen. Ja het was gezellig met zo'n hulp. Nog boodschappen gedaan en 's avonds wezen klaverjassen. Heerlijk geslapen. En dan is het dinsdag 9 december. Vanmorgen eerst wezen betalen voor het kerstfeest van 20 december en daarna wezen sjoelen. We hebben een leuk clubje. Ik heb ik Marian gebeld maar ze was er niet want ze moest naar de dokter. Toen belde Lamber of Marian bij mij was nu ik zei dat ze naar de kapper was om haar haar te laten kleuren. Als ik thuis was dan kwam ze bij mij. Uit haar arm en buik waren bulten weggehaald en het was erg blauw dat zal best wel pijnlijk zijn geweest.

Zondag 7 december is er een prinsesje geboren, de dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. Haar roepnaam is Amalia. Ze weegt 3340 gram. Het is een flink meisje en dat ze maar voorspoedig mag opgroeien. 's Middags gebridged. Toen ik thuis kwam boodschappen gedaan, gegeten en de vaat gedaan en daarna ben ik in slaap gevallen op mijn relaxstoel. Op woensdag bij Pels de bloemenzaak wat oase, sparrentak, sterren en eikels gekocht. Toen naar het zorgcentrum gegaan. Daar kun je woensdag koffie drinken en nu gingen we kerststukjes maken. Om twaalf uur was ik thuis en heb ik op tijd gegeten en daarna heb ik de kerstspullen klaargezet. Kerstboompje, stalletjes met beeldjes en lichtjes voor het raam. De volgende dag 11 december was de sterfdag van mijn moeder. 's Morgens gym en 's avonds koersballen. Dan is mijn dag wel weer gevuld, maar ja dan slaap je lekker. Vrijdag de was gedaan en mijn haar gewassen want Bettie mijn kapster kwam. Voor die tijd naar de soos geweest. Er was uitverkoop en ik heb twee truien voor de helft van de prijs gekocht. 's Middags sjoelen, wat altijd wel gezellig is.

En dan is het zaterdag 13 december met veel regen. Ik werd om 1 uur opgehaald om naar het kerstfeest van de Zonnebloem te gaan. Nu het was goed, er stonden een paar kerstbomen op het podium. Er was een Ensemble Musica Operette en een kerstconcert en een verhaal. We kregen eerst koffie of thee met gebak. Daarna in de pauze weer een kopje koffie met een lekker koekje. Daarna een glaasje en een hapje. Het was gezellig en mooi wat ze doen voor de senioren. Het Rode Kruis was ook aanwezig en dan al die vrijwilligers. Prachtig werk daar ben ik ze heel dankbaar voor, vooral nu ik zelf bij de ouderen hoor. Toen ik thuis kwam heb ik eten gekookt dat smaakte toch wel. Daarna de vaat gewassen en dan ben ik even in slaap gevallen. Daarna tv zitten kijken en dan is het weer bedtijd. Zondagmorgen 14 december eerst gespoten en mijn medicijnen ingenomen. Een sinaasappel uitgeperst, eitje gekookt en mijn brood klaargemaakt. Naar de mis gekeken en Gerard heeft nog gebeld daar maak ik altijd een praatje mee. Daarna vast koffie in de pot gedaan. Om half twaalf kwamen Jan, Margret, Stefan en Simone. Margret had leuke bloemen bij zich. Het waren witte hyacinten en Stefan gaf mij nog een cadeau van de Sint. Het was een doos met douche en bodylotion en een massage handdoek. Het ruikt lekker, nog bedankt Sinterklaas.

Donderdag naar de gym geweest we kregen nog een kaars van Hanna de gymjuffrouw met opschrift prettige feestdagen en gezond 2004. Middags ben ik naar het kerstfeest van de bond geweest met de bus . Nu dat ging moeizaam ik had wel mijn stok bij me maar ik had beter mijn rollator mee kunnen nemen. Een meneer heb ik nog een arm gegeven. En toen ik daar kwam waren ze al bezig. We kregen nog koffie met een kerstkrans en hebben kerstliederen gezongen. En een verhaal werd er voor gelezen. Terug kon ik met iemand mee rijden in de auto en was ik om half vijf thuis. Thuis heb ik mijn suiker opgenomen 3.8 wel wat laag . Ik heb maar gauw druivensuiker ingenomen en een krentenbol gegeten. Koersballen heb ik afgezegd, daar was ik te moe voor. Vrijdagochtend rustig aangedaan en die middag wezen sjoelen.

Zaterdagmiddag was er kerstfeest in de soos. Er kwam er een Woerdens mannenkoor met prachtige kerstliederen. Er werden verhalen en gedichten voorgelezen. We kregen koffie en een drankje en lekkere hapjes. Zelfs een balletje gehakt. Meneer Dolleman en de soosdames hartelijk bedankt. Op zondag 21 december beneden in de soos koffie gedronken en daarna mijn krant gelezen, daar had ik nog geen tijd voor gehad. Maandagmorgen kwam mijn hulp Eva. Ze is tot 10 uur gebleven, want ze was erg verkouden en moest om 12 uur naar de dokter toe. Ik hoefde ook minder te betalen. Nu ze heeft toch nog veel gedaan. Ik hoop dat ze weer goed opknapt.

24 december is Bettie mijn kapster geweest. Die middag kwam Gerard, van hem kreeg ik vier cd's van Chiel Montagne. Lamber had de cd-speler van Martijn meegenomen. Hij gebruikt hem toch niet, want hij heeft een nieuwe staan. Mijn oude cd-speler heeft hij bij het Mileukompas gebracht en de typemachine ook. Ik heb naar de kerstnacht uit Rome geluisterd. Het was een prachtige mis. De paus was er bij. Ze hielden hem wel in de gaten. Dat is de wilskracht van de paus, al kan hij haast niet meer. Hij heeft de mensen een zalig kerstmis gewenst. De eerste kerstdag zijn we bij Marian en Lamber geweest. Herman kwam ons om 1 uur ophalen, want hij was ook uitgenodigd. We hebben een spelletje Risk gedaan, dat was landen veroveren met dobbelstenen Het duurde lang. Daarna hebben we lekker gegeten. Op de avond hebben we naar een film gekeken en daarna hebben we verder dat spelletje gedaan. Het was 1 uur toen Herman ons naar huis bracht. Eer ik in bed lag was het half twee, maar we hoefden er niet zo vroeg uit. Gerard had de tafel gedekt en voor thee gezorgd. Hij had een paar bolletjes in de magnetron gedaan op een bordje met een zilveren randje er omheen. Toen ging het alarm af van de rookmelder. Toen belden ze op van het zorgcentrum of er iets met mevrouw Kool was. Gerard nam de telefoon aan en zei dat er iets was aangebrand. Je schrikt wel, maar we weten nu dat het werkt.

Later hebben we naar de Nieuwjaarswens van de koningin geluisterd en naar de paus. Toen kwam Ingrid ons ophalen. Ik wilde naar een tuincentrum voor een bloemetje, maar dat hoefde niet. Ingrid zei: u geeft al genoeg. Toen we in Houten waren, kregen we koffie met een stuk kwark. Nu dat smaakte goed. Om 1 uur heb ik gespoten en wat sneetjes brood gegeten. En 's middags stonden er toastjes met allerlei soorten kaas. We hebben een biefstukje met groenten en een lekker toetje gegeten. Ingrid bracht ons terug en om kwart voor tien waren we thuis. Nu het waren fijne dagen bij mijn kinderen nog bedankt. We gingen om elf uur naar bed. De volgende morgen was ik op tijd op om te zorgen dat alles klaarstond. Gerard ging weer naar Delft. Tussen de middag heb ik nog boodschappen gedaan en daarna wat gelezen en gepuzzeld. Mijn was in de kast opgeborgen. Voor het eten wat rijst klaargemaakt en een paar sneetjes brood.

Op 31 december haalde Herman mij om zeven uur op om Oudjaar bij Lamber en Marian te vieren. Nu het was gezellig. De mannen hebben dat spelletje Risk gedaan. Marian en ik hebben naar de Staatsloterij gekeken. Ik had ook een lot van Herman gekregen en daar viel 20 euro op. Marian en Herman hadden ook een paar prijzen. We waren rond drie uur thuis en toen heeft Herman nog een biertje genomen. Nu dat mag ook wel, want hij had de hele avond fris gedronken. Ik was op tijd op en heb de tafel klaargemaakt. Sinaasappels geperst en een eitje gekookt. Lekkere vleeswaren, kaas en een beschuitje. Herman heeft nog koffie gedronken en een kopje soep gegeten. Hij heeft meteen het bed afgehaald en er een schoon hoeslaken erop gedaan. Toen Herman weg was, ben ik op mijn relaxstoel in slaap gevallen. De andere kinderen hebben gebeld. Nu is het 2004. Ik hoop dat er meer vrede komt over de hele wereld en de mensen niet alleen aan geld denken. Gezondheid is veel meer waard.verder naar volgende pagina