terugnaar vorige pagina

5 Coornhertstraat

Toen wij getrouwd waren, gingen we bij Gerards moeder wonen in een benedenhuis in de Coornhertstraat op nummer 8. Het was niet de bedoeling om in te trouwen! Mijn schoonmoeder was al jaren weduwe en op een avond kwam er een bekende aan de deur. Hij had gehoord dat ze alleen was en dus probeerde hij contact te krijgen. Hij was een oude buurjongen van haar en heette Adriaan Scheel. Zij trouwden op 28 oktober 1948, de verjaardag van mijn schoonmoeder, dus anderhalve maand na ons. Hij had een woning in de Nicolaasbeetsstraat in Rotterdam en daar gingen ze heen. Wij mochten toen in het huis blijven. Toen kregen we het eerste kind, Gerard. Een jaar later had ik een miskraam, dat is heel triest. Daarna werd Herman geboren, anderhalf jaar later Kees en na een paar jaar Marian. We woonden ongeveer elf jaar in de Coornhertstraat. Het huis was klein. Wij hadden twee donkere kamertjes tussen de gang en de keuken zonder buitenramen, dat was erg benauwd met inmiddels vier kinderen. We sliepen zelf in de voorkamer. Onze Marian had last van bronchitis.

De familie de Lee woonde op 8bis. Mijn schoonmoeder en de familie de Lee hadden eerder geruild. De familie de Lee had een zoon Wim en een dochter Ineke. Begin van de straat woonde de familie Mulder met drie jongens. De middelste zoon was nogal ondernemend. Hij gooide een keer het deksel van een put dicht op de vingers van onze Kees. Ik moest meteen met hem naar een dokter. Ik liep eens naar het postkantoor op de Croeselaan, toen hij vanaf het balkon een stoeltje naar beneden gooide. Het kwam precies op mijn hoofd. Het moest gehecht worden en ik had er veel last van. Mevrouw Copier, die ook in de straat woonde, heeft me toen goed verzorgd. Tegenover ons woonde de familie van Zeijl. Mijn man heeft daar een keer een brandje geblust. Mevrouw van Zeijl zat te dicht bij de gordijnen te roken en toen vlogen die in de fik. De familie de Groot had drie dochters. Met een van die dochters speelde Marian altijd mee. De moeders brachten ze samen naar de kleuterschool.

Ik had in de Coornhertstraat een vriendin, Net de Vroege was haar meisjesnaam, ze was met Gerard Honkoop getrouwd. Ze woonden aan het eind van de straat. Op donderdagavond gingen we voor de gezelligheid naar een naaiclubje. Na afloop gebruikten we wat in de ijssalon op de Croeselaan, voor onze mannen namen we dan kroketten mee. Ze hadden twee dochters: Martie en Riek. Net wilde er graag een zoon bij en die heeft ze later gekregen. Leo heette hij. Ze heeft er niet lang van mogen genieten, want ze stierf op 58-jarige leeftijd. Haar man dacht dat ze zich slapende hield, maar toen lag ze dood naast hem. Dat hoorden we de dag na de trouwdag (4 maart 1977) van Marian met Lamber. Een dag later overleed Anja, de vriendin van Marian. Zo waren er twee begrafenissen vlak na een bruiloft.verdernaar volgende pagina