terug naar vorige pagina

55 Nawoord

Mijn moeder had alleen maar lagere school. Ze was het liefst onderwijzeres of schrijfster geworden. Ze vertelde de kinderen graag verhaaltjes. Tijdens de hittegolf van juli 2006 werd de suiker van mijn moeder zo ernstig ontregeld dat een opname nodig was. Na enkele weken in het ziekenhuis en een verblijf in een verpleegtehuis ging ze weer terug naar haar flat. Ze kreeg extra hulp in de huishouding en maaltijden van Tafeltje Dekje. Drie keer per dag kwam er iemand om insuline te spuiten. Toch ging het weer mis. In december volgde opnieuw een opname in het ziekenhuis en een revalidatie.

Er werd eind 2006 een foto in Tiel gemaakt. Ze zat naast haar zoon Kees, kleindochter Bianca en eerste achterkleinzoon Colin. Dacht ze bij die foto van vier generaties al aan haar eigen dood? Ze schreef over de begrafenis van haar man het volgende: 'Op Kerstmis 1981 op de verjaardag van mijn schoondochter Els maakte zij een foto van mijn man, mijn zoon Kees en kleinzoon Roy. Toen ging er bij mij een lichtje branden. Op 13 januari 1982 viel mijn man in ons huis van de trap. () De volgende dag werden we al vroeg om 6 uur gebeld of we direct wilden komen. Toen we in het ziekenhuis waren, kwam er iemand naar ons toe. Mijn man was al overleden. Na de begrafenis moesten we toch verder. Op een gegeven moment gaat ook de laatste de deur uit, dan sta je alleen. Je mist je maatje. Dan denk je wel eens: voor mij hoeft het niet meer'.

verpleeghuisma120709


Zelfstandig wonen was niet langer goed mogelijk. In het voorjaar van 2007 volgde een verhuizing naar een verzorgingshuis, waar ze het gelukkig goed naar haar zin had. Op 4 mei 2008 vierde ze haar 85ste verjaardag met familie en kennissen. Zie fotopagina's 33-36.


ma2013


De laatste jaren van haar leven woonde ze in woonzorgcentrum De Ridderhof te Amerongen. Ze overleed op 25 januari 2013. Ze was 89 jaar oud. We hadden nog zo veel willen van haar willen weten en leren. Ook aan het eind van haar leven waren vier generaties aanwezig.

Na de begrafenis ontving ik een brief die ze eind 2007 met veel moeite moet hebben geschreven. In haar mooie handschrift staat:

"Gerard

Ik wenst jouw een gelukkig nieuwjaar 2008 en een 2008 zonder jouw een ziekte en zonder ziekte en een 2008 veel geluk en voorspoedig 2008 en een leuke tijd toe. Veel geluk en een 2008 en zonder Naarigheid en een 2008 en voorspoedig 2008 dat we allemaal voor elkaar. Voor dat je allemaal dat voor allemaal klaar is die in de Narigheid zitten. Je moeder Toos we voor elkaar klaar mogen staan"

ma2013


Gerard Koolverder naar volgende pagina