terug naar vorige pagina

Verhaal: Sjako 1

Op een dag besloot ik een verhaal te gaan schrijven. Het gaat over een weesjongetje en de familie die hem adopteert.

Sjako was een weeskind van anderhalf jaar oud. Hij woonde in het dorpje Neaf in Suriname. Nu was er een familie de Vries die graag nog een kind wilde daar mevrouw de Vries zelf geen kinderen meer mocht krijgen. Ze hadden zelf al twee meisjes, Ellie en Jannie, en een zoontje Dickie. Hij vroeg steeds of er nog een broertje bij kwam. Toen hebben de ouders er eerst over gepraat en hebben ze het aangevraagd. Na een paar maanden kregen ze bericht dat er een jongetje voor in aanmerking kwam. Vader en moeder de Vries reisden naar het weeshuis in Suriname. Een medewerker kwam naar de ouders toe en wees naar het jongetje Sjako. Hij zag er met zijn donkere haar en met zijn guitige oogjes leuk uit. Toen ze daar een poosje waren, kregen ze hem in de handen gedrukt. Dat was wel even vreemd als je opeens zo'n kereltje in je armen krijgt. Het huilde wel even, maar zo klein als hij was dacht hij bij die ouders zit ik goed. En meneer en mevrouw de Vries dachten er net zo over. Ze wilden hem alle liefde geven die zij ook aan hun kinderen gaven.

De volgende dag werden ze naar het vliegtuig gebracht en vertrokken ze naar Schiphol. Na uren vliegen kwamen ze aan. Ellie,Jannie, Dickie en oma en opa stonden hen op te wachten. Wat waren ze blij dat papa en mama weer terug waren met het nieuwe broertje. Sjako werd voorgesteld aan zijn zusjes en broertje. Hij was eerst een beetje verlegen, maar dat veranderde met de dag. Sjako zei al gauw papa en mama. Hij was een vrolijk kereltje. Mama vond het leuk dat er iemand bij haar was als de andere kinderen na school waren. En als de kinderen uit school kwamen dan was het spelen met hun nieuwe broertje en Dickie vooral. Sjako werd groter en toen was hij oud genoeg voor de kleuterschool. Het was wel wennen maar het wende snel. Sjako vond de spelletjes leuk en kreeg daar vriendjes en vriendinnetjes. Hij mocht bij hen thuis spelen op woensdagmiddag. Hij was soms ondeugend, maar dat hoort erbij als hij maar niet gemeen was. Toen hij klein was hij ook wel eens ziek zoals de mazelen en een griepje. En hij viel nog wel eens zodat zijn knieën geschaafd waren en het een beetje bloedde. Maar ja, een pleister doet wonderen.

Op de kleuterschool was het spelletjes doen en vlechten en bouwen. Maar hij werd groter en dan ga je naar de eerste klas van de grote school en is het leren geblazen. Sjako vond dat fijn. Hij deed zijn best, maar sommige vakken deden hem niks zoals taal en geschiedenis. Rekenen, tekenen, gym en godsdienst dat vond hij wel wat. Sjako was ook wel eens ondeugend op school, dan zat hij te praten en moest hij nablijven. Dan zei mama: waar bleef je nou Sjako. Ik moest nablijven omdat ik zat te praten, vertelde Sjako. Mama zei: laat het niet meer gebeuren, want anders krijg je van papa en mama ook straf. Dan probeerde Sjako het beter te doen. Toen kregen Sjako, Dickie, Jannie en Ellie hun eerste rapport. Ze moesten allen wel wat beter hun best doen en dat deden ze ook. Op het rapport voor de kerstmis zag er beter uit. Voor de vakken waarin ze niet zo goed waren hadden ze allemaal een voldoende. Papa en mama waren er tevreden mee en hadden een verrassing voor hen. De kerstdagen bleven ze thuis en daarna gingen ze naar Oostenrijk. Naar het plaatsje Lech voor een skivakantie. Toen ze dat hoorden was er een gejuich en ze vlogen papa en mama om hun hals zo blij waren ze. Met Kerstmis gingen ze naar de nachtmis. Dat was heel mooi en ze zongen goed mee. Daarna liepen ze met blijde gezichten na huis. Daar stond een ontbijt klaar. Krentenbrood, lekkere broodjes en niet te vergeten balkenbrij en drinken. Wat smaakte dat lekker. Sjako dacht: wat heb ik het toch goed bij deze papa en mamma.

Toen kwam het vertrek met de auto naar Oostenrijk. Ze gingen om vier uur weg dan konden ze wel de hele dag doorrijden met een paar keer een ruststop. En zo kwamen ze bij het hotel Koningshoeve aan. Ze kregen een welkomstdrankje en daarna werden de koffers op hun kamers gezet. Ze zaten op de eerste etage in een kamer met een mooi uitzicht. Papa en mama gingen hun koffers uitpakken en in hun kasten leggen. En de kinderen deden hun spullen ook netjes in hun kast. Daarna gingen zij zich omkleden om in het restaurant wat te drinken. Hierna gingen ze de buurt verkennen.en meteen kijken waar ze skilessen konden krijgen. Dat was gelukkig dichtbij en ze spraken meteen af voor de eerste les. De volgende dag konden ze al terecht. Toen ze weer terug waren in het hotel gingen ze om zes uur aan tafel. Eerst vroeg de bediende wat ze wilde drinken. De kinderen namen limonade en papa en mama een wit wijntje. Daarna kwam er groentesoep met veel balletjes gehakt erin. Verder een heerlijke schnitzel, groente en salade. Ja het eten smaakte heerlijk en het toetje niet te vergeten ijs met slagroom. Na het eten dronken ze nog wat en deden ze nog een spelletje. En dan naar bed. De slaap kwam al gauw. Papa en mama bleven nog een poosje beneden in het hotel om kennis te maken met andere gasten.

Nadat ze allemaal heerlijk geslapen hadden waren ze weer op tijd op. Na gedoucht te hebben gingen ze ontbijten. Het was zelfbediening en er stond van alles. Het smaakte heerlijk. En dan naar de ijsbaan om het skiën te leren. Jannie en Ellie hadden het gauw onder de knie. Sjako en Dickie wat later. Maar met vallen en opstaan kwamen ze er wel. De leraar Heinz had veel geduld met hen. Na anderhalf uur geoefend te hebben gingen ze naar het hotel om uit te rusten. 's Middags gingen ze nog een beetje oefenen. Met Sjako en Dickie ging het skiën ook beter, ze kregen nu door hoe ze hun evenwicht moesten houden. En daarna gingen ze naar het hotel om zich op te knappen en aan tafel te gaan om te eten. Het smaakte weer heerlijk. Ze deden daarna nog een spelletje en dronken nog wat. Dan douchen en naar bed. Ze sliepen al gauw, ja na die buitenlucht dan slaap je wel. Na een fijne week gehad te hebben gingen ze weer naar huis. Ze hadden nog een paar dagen vrij. Ze hadden veel plezier met de sneeuw die er lag in Lelystad en daarna gingen ze weer naar school. Ze hadden goede voornemens en gingen er met frisse moed weer tegenaan.verder naar volgende pagina