terug naar vorige pagina

Verhaal: Sjako 2

De kinderen groeiden voorspoedig op. Ze hadden wel eens een verkoudheidje, maar ja dat hoorde erbij. De meisjes werden tieners met hun nukken, maar ze konden ook wel lief zijn. Sjako en Dickie deden het ook heel goed. Het was wel eens moeilijk op school. Dan zeiden Papa en mama opletten en goed luisteren dan leren jullie het wel. Zo gingen ze verder voor hun paasrapport. En dat was al gauw over een paar weken. Nu ze werkten er hard voor. Het was eindelijk zover. Van Ellie en Jannie zagen ze er goed uit: allemaal voldoendes. Sommige vakken konden wel iets hoger zoals taal en geschiedenis. Ook bij Sjako en Dickie. Maar voor het overgangsrapport zouden ze proberen om nog beter hun best te doen. Met Pasen gingen ze met zijn allen naar de mis. Dat was heel mooi met al die brandende kaarsen. Een teken van het licht dat de heer is opgestaan. Na afloop toen ze thuis kwamen hebben ze nog lekker een broodmaaltijd gegeten met eieren en krentenbrood en dan naar bed.

Sjako was een jaar of 10, toen hij begon te vragen hoe het kwam dat hij niet op zijn zusjes en broertje leek. Toen papa en mama dat hoorden, besloten ze om het Sjako te vertellen. De andere kinderen waren erbij. Toen hoorde Sjako dat hij een weeskindje was en uit een weeshuis kwam uit het dorpje Neaf in Suriname. Toen Sjako dat hoorde wilde hij weten of hij nog familie had. Papa en mama zouden gaan informeren. En dat deden ze ook. Papa en mama kregen een hele beschrijving en daarin stond dat Sjako nog een broer en twee zusjes had. Het broertje heette Wilco en de zusjes Tinnie en Simone. Daar zouden ze een keertje naar toe gaan als ze goed hun best deden thuis en op school. Sjako vloog papa en mama om de hals en kuste ze en zei dat hij dankbaar was met zulke fijne ouders. En ze huilden van blijdschap. Daarna hebben ze wat gedronken en dan naar bed want het was al elf uur. Maar gelukkig was het morgen zaterdag en konden ze uitslapen.

Met het eind van het schooljaar hadden ze een aardig rapport, zowel de jongens als de meisjes zonder een onvoldoende. Papa en mama waren tevreden. Ze hadden een verrassing: ze gingen naar Suriname. Naar het dorpje Neaf waar het andere broertje Wilco ook in dat weeshuis zat. Hij was een jaar ouder dan Sjako. De medewerkers van het weeshuis zouden de twee zusjes ophalen, die woonden bij de familie Konings waar ze het erg naar hun zin hadden. De meisjes Tinnie en Simone waren een tweeling en wisten niet wat ze hoorden dat ze nog een broertje Sjako hadden en wilden hem graag zien. Toen ze elkaar zagen vlogen ze elkaar in de armen. En met de andere kinderen leek het net een grote familie.

Sjako, Dickie en de meisjes Jannie en Ellie hadden een mooie vakantie. Pappa en mamma vonden dat ook. Nu maar weer goed hun best doen, wie weet waar ze dan volgend jaar naar toe konden gaan. En wie weet kwamen hun zusjes en broer dan wel over. De eerste dag naar school viel niet mee, ze kregen een andere juffrouw of meester. Ze waren blij dat de schoolbel ging om naar huis te gaan. Ze hadden nog geen huiswerk dus ze konden nog een spelletje doen. Wel weer op tijd naar bed want de andere dag moesten ze op tijd op. Het was even treuzelen voordat ze op bed lagen. Ze kregen al gauw een brief uit Suriname. Ze vonden het fijn dat ze elkaar ontmoet hadden. Wilco en zijn zusjes hoopten gauw een brief terug te krijgen.

Ze gingen met elkaar een brief schrijven. Het werd een heel epistel. Ieder had een blaadje vol geschreven op zijn eigen manier. Daarna moesten ze naar bed, het was laat geworden. Papa zou de brief meteen op de post doen als hij de hond ging uitlaten. De volgende dag hadden ze moeite om uit bed te komen. Ma zei: jullie gaan vanavond op tijd naar bed. De kinderen dachten bij hun eigen dat is ma toch vergeten. Toen ze 's middags uit school kwamen waren ze met elkaar aan het bekvechten. Ma zei tegen de kinderen: Jullie kunnen niet te laat naar bed toe, daar kunnen jullie niet tegen. Ze hadden het zelf verpest. De volgende dag waren ze beter te spreken en gingen weer opgewekt naar school. Toen ze thuis kwamen kregen ze wat te drinken en gingen ze heel gedwee hun huiswerk maken. Daarna eten dan was pa ook thuis van zijn werk. Nadat de vaat was gedaan, gingen ze een spelletje doen. Ze kregen nog wat te drinken en daarna naar bed.

De volgende dag was het woensdag en dan waren ze niet zo laat thuis. Sjako en Dickie gingen naar de training van het voetbal, dat vonden ze wel leuk. Zaterdag moesten ze een wedstrijdje spelen tegen een andere club. Het werd 1-2 voor die andere club. Ze hadden een penalty gemist. Pech, de volgende keer beter. Ze waren toch fijn buiten geweest. De zusjes Ellie en Jannie waren op een balletclubje en dat was op donderdagavond van 7 tot 8 uur. Ze vonden het heel leuk. En daar waren ook een paar jongens op. Jannie vond die ene knul wel leuk. Ze was ook al 14 jaar, dan mocht je onderhand wel eens kijken of er leuke jongens bij zaten. Ellie had nog geen behoefte aan een vriendje. Ze dacht geen polonaise aan mijn lijf. Maar ja de een is de ander niet. Vlak voor Kerstmis kregen ze hun rapport. Eerst kwamen Sjako en Dickie met hun rapport. Ze hadden alle twee geen een onvoldoende. Die 6 kon de volgende keer wat beter zijn, zeiden pa en ma, dus nog een beetje harder werken. En dan kwamen de meisjes met hun rapport. Ja die zaten in hogere klassen en dan wordt het steeds moeilijker. De een had het problemen met de talen en de andere met rekenen. Maar ze hadden geen onvoldoende, dus ze hadden ook wel goed hun best gedaan. Maar flink oefenen dan kwam het wel goed, zei ma tegen Ellie en Jannie.

Ze hadden niet zoveel aan de sinterklaas gedaan. Wel hadden ze allemaal een chocoladeletter gehad. Ze kregen een cadeautje onder de kerstboom, dat vonden ze net zo leuk. Maar eerst gingen ze naar de nachtmis in de kerk. Ze hadden voor die tijd de tafel al klaargemaakt. Toen ze naar de Kerstnacht gingen, begon het al te sneeuwen. Het was zo vredig in de kerk. Zo moest het over de hele wereld zijn, dat de mensen weer in vrede met elkaar leven en er geen wapens en drugs meer waren. Dan zou het een heel andere tijd worden en zou de ene mens niet honger hebben en de andere mens weelde in overvloed. Maar daar wordt altijd wel voor gebeden. Toen de mis afgelopen was, gingen ze naar huis en daar lag een berg sneeuw. De kinderen gingen sneeuwballen gooien.

Toen ze thuis kwamen, ging mama koffie zetten en de balkenbrij bakken. De meisjes zetten broodjes en krentenbrood op tafel. Moeder was ook zo ver. Het smaakte heerlijk. Daarna werd de tafel afgeruimd en de spullen werden in de afwasmachine gezet. Toen mochten ze hun cadeautjes onder de kerstboom halen. De kinderen hadden ieder een mooie schooltas en warme handschoenen voor op de fiets en nog een paar lekkere dingen. Pa en moe kregen een lekker luchtje en pa nog een mooi boek. En natuurlijk voor allemaal een heerlijke kerstkrans.verder naar volgende pagina