terug naar vorige pagina

Verhaal: Sjako 3

Sjako en Dickie kwamen in de puberteit, de meisjes Ellie en Jannie zaten er al in. Nu dat kon Ma wel merken. De ene keer waren ze vrolijk en de andere keer dwars tegen de draad in. Ze dachten ook aan vriendjes en vriendinnetjes. Als het leren er maar niet bij inschoot, anders gingen ze niet naar Suriname om Sjako zijn familie op te zoeken. Het liep naar het einde van het schooljaar. Ze hadden hard moeten blokken. Eerst kwamen Ellie en Jannie thuis. Ze waren blij dat ze over waren en lieten de rapporten zien aan moeder. Zij vond het heel mooi en ze kregen allebei een dikke zoen. Daarna kwamen Sjako en Dickie thuis met hun rapporten en die zagen er ook prima uit. Wat was moeder blij: ze pakte de jongens en gaf ze ook een dikke zoen. En dan een gejuich. Nu gaan we naar Suriname. Nog een paar weken wachten tot Pa ook vrij was. Eindelijk was het zo ver. Papa had ook vakantie. De volgende ochtend moesten ze vroeg op het vliegveld zijn, want ze vertrokken om zes uur met het vliegtuig.

Eind van de middag waren ze in Suriname. Eerst moesten de koffers nog van de lopende band af, daarna namen ze een taxi naar het hotel. Het hotel heette Hilton. Ze gingen wat drinken in het restaurant, daarna gingen ze naar hun kamers toe. Ze hadden prachtige kamers op de begane grond met een mooi uitzicht en een douche. Ellie en Jannie pakten hun koffers uit en legden alles netjes in de kast. De meisjes gingen zich daarna opfrissen en omkleden. En de jongens en Pa en Ma deden dat ook. Daarna gingen ze naar het restaurant waar het diner werd opgediend. Het eten was heerlijk, een lekker soepje, lamskotelet en fijn groente en aardappels. De kinderen namen er fris bij en de ouders een glaasje wijn. En daarna kregen ze een lekker toetje, ijs met slagroom. Daarna gingen ze nog wat drinken en praten. De kinderen gingen op tijd naar bed. Pa had intussen gebeld dat ze de volgende morgen zouden komen.

Sjako's broer Wilco was nu 14 jaar en zijn zusjes Tinnie en Simone 16 jaar. Na het ontbijt namen ze een taxi en gingen naar hen toe. Toen ze elkaar weer zagen waren ze zo blij. Het was een leuk stel bij elkaar en ze konden goed met elkaar overweg. Sjako dacht: wat heb ik geboft met zulke pleegouders. Ze hebben veel gezien in Suriname, veel mooie dingen maar ook veel arme mensen. Maar toch waren die mensen op hun eigen manier gelukkig. Ja en zo ging de vakantie wel gauw om. Ze beloofden dat ze veel zouden schrijven naar elkaar en gauw opnieuw zouden komen. Toen de tijd was aangebroken om weer terug te gaan was het een droevig moment. Ze gingen nu om vijf uur 's middags met het vliegtuig de lucht in en waren in de nacht weer thuis. Toen gingen de kinderen meteen naar bed toe en sliepen als rozen. Gelukkig hadden ze nog vakantie en konden ze uitslapen.

Na de vakantie gingen ze allemaal weer naar school. Jannie zat al op de hogere school. Ze wilde wel doorleren maar ja dan hoort dat huiswerk er ook bij. Dus als ze middags thuis kwam, dronk ze eerst een kopje thee en ging daarna haar huiswerk maken. Dan mocht ze na het eten naar buiten toe, zolang het nog maar niet donker was. En daarna op tijd naar bed. Ellie, Dickie en Sjako moesten iets eerder naar bed, want die waren jonger en dat was nu eenmaal de regel. Ze moesten weer goed hun best doen en Jannie niet te veel naar de jongens kijken. Maar dat gebeurde toch. En die jongen Jan die een oogje op haar had vond Jannie ook leuk. Ze liepen wel eens met mekaar op, maar dachten toch ook aan hun huiswerk want ze wilden doorleren om wat te bereiken.

En zo ging hun leven verder. Ellie wilde dierenarts worden. Sjako en Dickie wisten het nog niet. Toen ze een keer uit school kwamen lag er een brief uit Suriname. Ze schreven dat het zo stil was nu zij weer naar huis waren. Maar ze gingen goed sparen om ook een keer met vakantie naar de familie de Vries te komen. Die avond gingen ze na het eten om de beurt een stukje schrijven. En zo hadden ze een paar velletjes vol geschreven hoe het met hun ging en dat Wilco en zijn tweelingzusjes Tinnie en Simone de volgende keer aan de beurt waren om terug te schrijven. Verder deden ze de hartelijke groeten van de Familie de Vries. Een paar jaar later. De kinderen de Vries zijn groot geworden. Af en toe schrijven ze brieven naar de broer en zussen van Sjako. Ze gaan er nog wel een keer naar toe. Misschien volgend jaar, want het kost nogal veel geld. Met Ellie gaat het prima. Ze werkt soms in het asiel waar ze met liefde voor de dieren zorgt. En met Sjako en Dickie gaat het ook goed. Sjako wil timmerman worden en Dickie wil graag in de techniek. Met Jannie en haar vriend Jan gaat het nog steeds goed. Jannie is nu bijna 20 jaar en Jan is al een paar maanden 21 jaar. Op Tweede Kerstdag wilden ze zich verloven en dan samenwonen. Jannie studeerde voor maatschappelijk werk en Jan voor computerspecialist. Ze zijn druk bezig om een flatje of een etage te krijgen. Dan komt Ma van haar werk. Zij heeft een collega die nog een etage voor hen heeft. Toen Jannie dat hoorde, wilde ze meteen gaan kijken. Ze belde Jan om mee te gaan kijken. Eerst dronken ze nog een kopje koffie bij Jannie thuis en daarna gingen ze op pad. Er moest wel het een en ander aan de etage gedaan worden zoals behangen en witten. Pa en Jan zouden dat voor hun rekening nemen. En verder moesten ze de kamers aankleden Ze hadden behoorlijk gespaard en hun ouders zouden er ook wat bij leggen.

Na hun werk gingen Jannie en Jan naar de etage toe. Eerst moest al het behang in drie kamers eraf, dat was nog een heel werk. Ze gingen rond tien uur 's avonds weer naar huis toe, want ze moesten weer vroeg op. Er moest behang gekocht worden en witsel om de plafonds te witten. Aan het eind van de week zouden hun vaders helpen en die konden er wat van. Voor Kerstmis zou alles kant en klaar zijn. Ze gingen met hun ouders tapijt uitzoeken en bestellen. Het was niet goedkoop, maar gelukkig legden de ouders er wat bij. Nog een goed jaar dan hadden ze hun diploma's en dan gingen ze goed verdienen. De etage was mooi geworden en alles zag er nieuw en fris uit. Met de verloving kregen ze van de ouders van Jannie een wasmachine en van Jan zijn ouders een koelkast met daarop een vriezer. Dat waren prachtige cadeaus. En van de rest van de familie en vrienden kregen ze ook leuke cadeautjes en geld. Ze konden er goed op terug zien.verder naar volgende pagina