terug naar vorige pagina

12 dagboek november 1999

25 november 1999

Ik ben weer een beetje opgeknapt van de griep. Donderdag kwam de kapster. Vrijdag ben ik naar de oogarts geweest. Ik hoef pas over anderhalf jaar terug te komen. Op 9 december moet ik wel naar een spreekuur voor een hulpmiddel om beter te kunnen lezen. Lambers moeder moet aan een oog geholpen worden. We waren vlug klaar en hebben in het ziekenhuis nog koffie gedronken. Toen bestelden we een taxi. Het duurde een halfuur voor die kwam. Toen begonnen de problemen. Het was een busje met hoge instap. Ik kon er al moeilijk inkomen en toen was het de beurt aan Lambers moeder. Het was maar goed dat de chauffeur achter haar stond, maar ze sloeg met haar been dubbel waar ze veel pijn aan had. Bij het uitstappen heeft de chauffeur toch maar een bankje neergezet. Het raampje stond ook nog open in dat busje en zo hebben we kou gevat. Lambers moeder is naar de dokter geweest. Dokter Jongejan was op bijscholing, dus ging ze naar de vervanger Venneke en die heeft haar knie ingetapet.

Bij mij begon de narigheid van de vrijdag op de zaterdag. Ik moest zes keer mijn bed uit om te plassen. Zaterdagochtend deed ik toch maar boodschappen, want zondags kwamen Margret, Jan en de kinderen. Ik vind het leuk als ze komen en ze hebben me goed geholpen. Toen ze weg waren heb ik me rustig gehouden en 's avonds ging ik vroeg naar bed. Op maandag heb ik de dokter gebeld, maar die was er niet en ik kon niet zo gauw het telefoonnummer van de vervanger opschrijven. Ik heb die dag het meest op bed gelegen. Dinsdag kwam mijn hulp Jannie. Ik had me wel aangekleed en zei tegen haar dat ik griep onder de leden had. Zij heeft toen naar dokter Ravens gebeld. Ik had geen koorts, maar moest paracetamol innemen en rustig aandoen. Als ik nog koorts zou krijgen, moest ik bellen. Ja, ik ben vatbaarder geworden. Oud worden is leuk, maar het heeft zijn beperkingen.

Lambers moeder dacht dat ze ook griep had. Alles deed zeer. Woensdag waren we nog bij Micky geweest en donderdagavond had ze last van benauwdheid. De hele nacht heeft ze ermee getobd en toen heeft ze dokter Ravens gebeld. Die kwam gauw en heeft haar toen op laten nemen. Het was een hartinfarct. Ze had vocht achter haar longen en moest ze een week in het ziekenhuis blijven.

In de soos hebben we Kerstmis gevierd. We zongen liedjes en er werden gedichten voorgelezen en er werd een verhaal verteld. Na afloop was er een broodmaaltijd. Op vrijdag voor de kerst kwam Lamber boodschappen brengen en toen ben ik met hem en Marian met de auto naar het winkelcentrum in Overlegt gegaan. Voor het eerst na lange tijd ging ik zo ver weg winkelen. Ik heb er een hoedje gekocht en we hebben gezellig koffie genomen met iets erbij. We zijn ook nog langs het winkelcentrum de Rijnbaan en door de Spaaklaan gereden. Ik zou er niet meer willen wonen. Wat is die Rijnbaan veranderd in een gore beweging.

Eerste Kerstdag ging ik met Marian, Lamber, Danny en Martijn naar Jan en Margret en hun kinderen. We hebben lekker gegourmet. Kees was er ook en Herman met zijn kinderen. Voor we weg gingen kregen we een bakkie koffie en een glaasje amerette. Dat had ik niet moeten doen, ik kon het goed merken vooral omdat ik al wijn ophad. Ik voelde mij waggelen. Het is een lekker drankje, maar je moet er mee uitkijken. Ik heb er wel lekker op geslapen.

De Tweede Kerstdag haalde Ingrid me op om naar Houten te gaan. Didi vloog op me af, ze riep oma Kool, oma Kool. Ik heb met de kinderen spelletjes gedaan en voorgelezen. Ze hielden me goed bezig, maar rust roest. Ingrid bracht me 's avonds weer naar huis. Ze moet niet meer van die rare dromen over me hebben, dat er iets gebeurd is en dat Anton zegt: onkruid vergaat niet. Gerard kwam eind december een paar dagen. Hij gaf me een zaklantaarn, maar die was gelukkig niet nodig. Met Oudjaar belde Lamber op of ik nog boodschappen nodig had, zware dingen zoals aardappelen. 's Middags kwam hij een zak oliebollen brengen en om zeven uur haalde hij To en mij op. Marian was de hele week grieperig geweest, maar nu was ze toch op. We hebben tv gekeken en natuurlijk lekker gegeten en gedronken. Om twaalf uur wensten we elkaar een goed jaar. Ik hoop we allemaal gezond mogen zijn in het jaar 2000. Om kwart voor drie ging ik pas naar bed.verder naar volgende pagina