terug naar vorige pagina

29 Dagboek november 2002

Op maandag 18 november kreeg ik goede kaarten bij het klaverjassen. Twee pitten gespeeld. Op dinsdag kwam mijn hulp en ging ik bridgen. Op woensdag moest ik naar de oogarts. Marian kwam op de fiets. Ik krijg een sterke loep en leesbril, waarschijnlijk pas in januari. Op donderdagochtend ging ik naar gym en 's middags thee drinken bij Sonja en 's avonds koersballen. Vrijdagmiddag had ik sjoelen. Er was die avond een vergadering en bingo. De opkomst was goed. Ik won een fles wijn en een doos Merci. Het was gezellig. De volgende dag heb ik gewassen, boodschappen gedaan en met Sonja een parkje gelopen.

Op zondag ging ik naar de soos om koffie te drinken. Ik sprak de nieuwe buurvrouw die bij mij op de gang woont. Zij heeft ook suiker. Op Duitsland keek ik naar het Sontagconcert. Ik heb Herman gebeld. Hij was druk aan het leren. Zijn dochter Linda was die nacht klem gereden. Ik zei: laat haar toch uitkijken en niet zo laat naar huis gaan. Je hoort tegenwoordig zo veel akelige dingen. Ik zou naar mevrouw Bosman gaan, maar die werd weer naar het ziekenhuis gebracht voor haar hart. Toen heb ik maar alleen in het park gelopen. Op maandag werd de voordeur geschilderd. Ik heb de schilders een bakkie koffie gegeven. Nicolet kwam op dinsdagmorgen als hulp in de huishouding. Ze werkte goed. Ik moest die middag schrijven bij het bridgen, dat moest ik wel leren. Met de gymclub aten we die avond bij de chinees. Heel gezellig en het smaakte goed. Ik was om negen uur thuis.

Op vrijdag 29 november kwam 's ochtends de kapster en ging ik 's middags sjoelen. Toen ik thuiskwam, was Gerard er al. We aten rollade, stoofperen, boontjes en aardappelen met een glas wijn erbij en een lekker toetje. De volgende dag gingen we 's avonds om zeven uur met Lamber en Marian naar Kapel Averzaat, waar mijn zoon Kees zijn vijftigste verjaardag vierde. Het was erg mistig en we moesten lang zoeken. Het was gezellig en ik zag meteen mijn kleinkinderen weer eens en Roy zijn meisje Silvia en Bianca's vriend Bas. En niet te vergeten ex-schoondochter Els. Ja, dat vond ik toch wel leuk. Ik heb nog met Kees gedanst. Het was jammer dat zijn vriendin Ria er niet was, want het was weer uit. Ik hoop dat hij nog vele jaren in goede gezondheid mee kan. Ik zag dat hij erg gezien werd door zijn vrienden en kennissen. We waren om twee uur thuis. Gerard ging zondagochtend terug naar Delft en ik heb het rustig aan gedaan. Op 2 december was de echte verjaardag van Kees en ik heb hem even gebeld. Hij vond het feest zelf ook goed verlopen.

Op donderdag 5 december had ik gym. We hebben de polka gedaan, dat was leuk en goed voor de spieren. Daarna heb ik boodschappen gedaan en meteen een kaart op de bus gedaan voor Frans Kool, want die was 7 december jarig. 's Avonds haalde Martijn mij op om bij Marian te gourmetten en sinterklaas te vieren. Ik kreeg leuke en nuttige cadeautjes. De volgende dag kwam Marian langs. Ze was bij de dokter geweest voor vetbultjes, maar hij raadde af er iets aan te laten doen. Ze kon dan littekens krijgen. Op zaterdag heb ik de was gedaan, mijn krantje gelezen en even gerust. Sonja kwam thee drinken en daarna heb ik gestreken en pannenkoeken gebakken. Op zondag heb ik Gerard gebeld. Meestal belt hij, maar hij had uitgeslapen. In de soos trakteerde iemand op koffie met koek. Ze was 87 geworden. Herman belde. Hij vroeg of ik bij hem Oud en Nieuw wilde vieren. Op maandag heb ik Margret gebeld, maar die was er niet. Ik kreeg Jan aan de lijn. Hij vertelde dat Stefan een mooi rapport had. Later belde Margret terug en hebben we wat bijgepraat. Ik ben als oma trots dat mijn kleinkinderen het goed doen.

Op dinsdag 10 december kwam Jannie. Ze heeft de gordijnen van de slaapkamer gewassen en de ramen gelapt. Volgende week zijn de ramen van de keuken en huiskamer aan de beurt. Ze houdt het prima bij. Ik hoop dat ik weer zo'n goede hulp krijg als ze met pensioen gaat. Mijn zus Rie en haar man Joop kwamen de volgende dag koffie drinken. Joop had verf aan zijn jas, want er zijn schilders bezig in het gebouw. Op donderdag had ik weer gym en koersballen. Bettie heeft op vrijdag mijn haar gepermanent. 's Middags ging ik sjoelen. Anton belde dat Ingrid door haar rug was gegaan. Ik bleef het weekend binnen, want ik was bang dat het glad was.

Op zondag 15 december was er kerstviering in de soos. Eerst de opening door de voorzitter de heer van de Boezem, daarna overdracht aan de ceremoniemeester de heer Dolleman. Mevrouw van de Boezem hield een voordracht, vervolgens zongen we Stille Nacht, toen een kerstvertelling van de heer Jos van Huizen. Na een kopje soep hadden we samenzang. Het buffet en de drankjes werden door de heren Dolleman en Ramakers geserveerd. Er was nog een voordracht van een gedicht door Coby Lobé en nog meer zang. Het was een mooie viering, een applaus waard. Ik heb waardering voor alle medewerkers. Op maandag ging ik thee drinken bij Sonja en 's avonds klaverjassen. Er was een prijsje voor degenen die dit seizoen de hoogste punten hadden of de meeste pitten speelden. We kregen allemaal een glas met een kaars. Op dinsdag heeft Jannie de ramen van de huiskamer gelapt, de gordijnen gewassen en de meubels geboend.

De volgende dag heb ik mijn kerststalletje en kerstboom neergezet. Ik ben er een poos mee bezig geweest, daarna ging ik naar Riek Snoek. Zij werd die dag 81. Op donderdag hebben we bij gym allemaal onze naam op een kaart voor Carla gezet. Zij moet steeds een kuur ondergaan en heeft nu ook trombose aan haar benen. Wel erg voor zo'n jonge vrouw. 's Avonds had ik koersballen en op vrijdag sjoelen. Ik kreeg een pakje kaarsen, omdat ik de meeste punten had bij het sjoelen. Op zaterdag heb ik boodschappen gedaan en gewassen. Sonja kwam thee drinken.

Lamber, Marian en Martijn waren op zondag 22 december op visite. Ze brachten een mooie witte cyclaam mee. Ik heb daarna naar het Prinses Christina Kerstgala gekeken. Haar zus Irene zat ook in de zaal. De prinses zong prachtig, allerlei kerstliederen uit veel landen. Ze droeg het op aan haar moeder Juliana. Op maandag was er een kerstviering door het Zandwijkkoor. De dames waren allen in een lange rok met witte blouse. Er werd mooi gezongen en ook een paar kerstverhalen verteld. Op kerstavond heb ik naar de nachtmis uit Rome gekeken. Wat wordt de paus oud. Het was half twee afgelopen, maar ik was weer op tijd op. Mijn schoonzoon Jan kwam me ophalen om Kerstmis in Amerongen te vieren. Ze hadden een mooi versierde boom en stalletje en enkele sierstukjes.

Ik kreeg een vaas met bloemen en kersttakken. We hebben 's middags spelletjes gedaan met Stefan en Simone en daarna gegourmet. Margret had zelf een lekkere salade gemaakt. Ik heb 's avonds Simone nog wat voorgelezen bij haar bed. Naderhand kwam ze huilend naar beneden, omdat haar knuffelbeer verbrand was. Die beer had tegen een lamp aangezeten en was een beetje verschroeid. Ik heb bij Simone op haar kamer geslapen. Ik ben op Tweede Kerstdag door hen naar Anton en Ingrid in Houten gebracht. Ook daar heb ik spelletjes met de kinderen gedaan. We hebben lekker gegeten, met een glaasje wijn erbij en ijs toe. Ik kreeg een mooie vaas en een kandelaar met waxinelichtjes. Ingrid bracht me 's avonds op tijd naar huis. Ik heb het naar mijn zin gehad.

Op Oudejaarsdag kwam Marian een schaal oliebollen brengen. Herman kwam me ophalen om bij hem en Dennis, Linda en Renate Oud en Nieuw te vieren. We gingen eerst nog langs een tuincentrum, waar we een amaryllis en een bakje hyacinthen hebben gekocht. Linda maakte lasagne klaar, dat smaakte goed. Om twaalf uur hebben we elkaar een goed 2003 gewenst. Margret en Marian belden met gelukwensen. Herman en zijn kinderen hebben nog wat vuurwerk afgestoken en daarna gingen we bij de buren langs. Dennis was de hele nacht weg en kwam pas om half tien thuis. Hij had zijn jas met zijn sleutels ergens laten liggen en die moesten nog opgehaald worden. Herman reed me terug naar Woerden. We gingen even bij Marian en Lamber aan. Martijn en Irja waren er ook. Ik heb hen een goed jaar gewenst. Danny en zijn vriendin She-ye waren naar Parijs, wel leuk voor hen.verder naar volgende pagina