terug naar vorige pagina

30 Dagboek januari 2003

Zondag 5 januari 2003. 's Morgens heb ik naar de mis op tv gekeken en daarna heb ik mijn zus Rie gebeld. Ze had Door, onze schoonzus, een kaart voor haar verjaardag gestuurd, want Door kon niet tegen de drukte. Ik heb die middag zelf een kaart gemaakt. De volgende dag heb ik die op de post gedaan, toen de wegen niet meer glad waren. Toen ben ik meteen bij Sonja langs gegaan voor een kopje thee. 's Avonds was er kaarten. Ik was op tijd weer boven, nog wat tv gekeken en toen naar bed. Ik zou eigenlijk op dinsdag naar de seniorenochtend gaan, maar het was te koud om bij de bushalte te wachten. Jannie kwam en maakte mijn huis weer aan kant. 's Middags bridgen, daarna boodschappen gedaan, op tijd gegeten, de vaat gedaan en als ik dan op de bank zit val ik wel eens even in slaap. Daarna thee gedronken en een glaasje rode wijn genomen met een paar crackers met slankie smeerkaas en schijfjes komkommer. Dan nog een snee brood en naar bed.

Op woensdagochtend om half tien kwam Carla, de pedicure. Ze heeft nog een kopje koffie gedronken en we hebben bijgepraat. Even later belde Margret. Ze was aan het informeren naar een zaaltje voor mijn 80e verjaardag. Ik ging die middag naar Sonja. Op donderdagochtend was het weer gezellig bij gym en 's avonds bij koersballen. Op vrijdag belde mijn broer Kees. Het hoeft niet meer voor Door, zei hij. Oud worden is leuk als je niks mankeert, maar dat zal er wel bijhoren. Ik hoop dat ze er de moed inhoudt. We hadden 's middags sjoelen. Dat is ook altijd gezellig. Jammer dat mevrouw Strating in het ziekenhuis lag. Op zaterdag deed ik de was. Ik heb nog wat boodschappen gehaald en de krant gelezen. 's Middags een stukje wandelen en thee drinken bij Sonja. Cor Boon belde of ik wilde komen klaverjassen, maar ik had er echt geen zin in. De volgende dag was het 12 januari. Het is al twee jaar geleden dat To Neuzerling overleed. Ik denk nog veel aan haar. Na de mis op tv ging ik in de soos koffie drinken. Toen ik weer thuis kwam heb ik gegeten en naar het Zondagse Concert op Duitsland gekeken. 's Middags heb ik zitten puzzelen en daarna met Sonja een parkje wezen lopen en thee gedronken. Op 13 januari was het 21 jaar geleden dat mijn man van de trap viel. Ik hoop dat hij gelukkig is en zonder pijn.

Marlies, mijn kleindochter belde of ik het nummer wist van haar moeders werk, maar ik had het niet. 's Avonds speelde ik heel aardig bij het klaverjassen, nog een pit gespeeld met Rien de voorzitter. Op dinsdag kwam mijn hulp Jannie. Mijn huis werd weer netjes. Ik hoef pas eind van de week de kamers te stoffen. Bij het bridgen was Kobie van Wiggen over en ze werd dus naar huis gestuurd. Ik heb geschreven. Mijn maat was Wijnie Kop. Ze is al 89 jaar, maar speelt heel goed. Op woensdag boodschappen gedaan, 's middags gewandeld en later bij Sonja geweest. Op donderdag was de gymjuf er zelf weer. Er waren veel mensen en het was gezellig. 's Middags met Sonja door het park gelopen. 's Avonds koersballen, ik ben aardig in beweging.

Op vrijdag 17 januari was Simone jarig, mijn jongste kleindochter werd vijf jaar. Ik had die middag sjoelen en ging daarna naar Amerongen. Er was gebak bij de koffie, een glaasje wijn en wat er allemaal bijkomt. Tegen middernacht was ik thuis. Op zaterdag was er bingo van de Zonnebloem in Zandwijk. Het was gezellig. We kregen een paar kopjes koffie met wat erbij en later drankjes. Ik won een fles wijn en een pak koekjes. Op zondag maakte ik een pan soep, want Margret, Jan en Simone kwamen. Later hebben we Marian en Lamber opgehaald om naar een gelegenheid voor mijn 80e verjaardag te gaan kijken. Eerst waren we bij de Puthof in Harmelen, maar dat vond ik niet geschikt. De Vliethoeve in Bodegraven vond ik beter, dus daar hebben we een afspraak gemaakt. Marian en Lamber hadden daar vorig jaar ook hun feest.

Op maandag 20 januari had ik 's avonds klaverjassen, daarna keek ik op de tv naar de verkiezingsdebatten. De Partij van de Arbeid deed het goed met Wouter Bos. Op dinsdag kwam Jannie weer. Ik kreeg telefoon van het ziekenhuis dat mijn bril er was. Cor Boon trakteerde tijdens het bridgen op cake en hartige hapjes. Hij was 70 geworden. Op 22 januari was het stemmen voor de Tweede Kamer. Het CDA werd de grootste partij. Nu maar hopen dat ze waar maken wat ze beloven. Er moet veel veranderen, vooral de veiligheid en de normen. De mensen moeten tot bezinning komen en niet alleen denken aan het materialistische. Op donderdag kwam Marian na het gym. Ze bracht een mandje hyacinthen mee, nog voor de sterfdag van mijn man op de 24e. Op vrijdag had ik sjoelen en op zaterdag gingen we naar Houten. Mijn schoondochter Ingrid werd 40. Ik was om een uur of 12 weer thuis. De volgende dag werd ik pas over negenen wakker. Ik heb het verder rustig aan gedaan.

Op maandag deed ik boodschappen en ging ik klaverjassen. Jannie deed op dinsdag de boel en 's middags had ik bridge. Op woensdag 29 januari ging ik 's ochtends op verjaarsvisite bij Tonnie van Rossum. Zij werd 82. Om twaalf uur ging ik naar huis, want ik moest 's middags mijn bril ophalen in het ziekenhuis. Om drie uur was ik met de taxi terug. Op donderdag had ik gym en dronk ik thee bij Sonja. Toen ik terug wilde gaan met de lift kwam daar een brancard uit. Sonja vroeg of er iemand dood was. Ja, zeiden ze, die wordt nu weggebracht. Zo gaat het, denk je dan. Bij het koersballen trakteerde Tonnie ons. Voor mij had ze een gebakje zonder suiker. Op vrijdagmiddag had ik weer sjoelen en op zaterdag deed ik de was en haalde ik een krant. Het sneeuwde. Ik at stoofpeertjes met aardappelen en een bal gehakt.

Zondag 2 februari was Maria Lichtmis. Na het kijken naar de mis op tv ging ik naar de soos. Ik hoorde daar dat Jan Veltman was overleden. Ik had maandag nog met hem gekaart. We kregen slechte kaarten en gingen nat. Ik hoop dat hij rust in vrede. Lamber kwam een uurtje langs. Hij maakte een draad aan mijn telefoon. Herman kwam even later. Hij had examen gedaan en was geslaagd. Hij had enkele dagen vrij genomen om te leren en omdat zijn auto gerepareerd moest worden. Hij kon niet blijven eten, want hij moest nog wat doen. De volgende dag moest hij vroeg op voor zijn werk in Amsterdam. Ik had op maandag klaverjassen. Jannie heeft op dinsdag de kamers goed gedaan en 's middags had ik bridge. Woensdag deed ik boodschappen en hield ik een beetje rust. Ik heb weer eens gelezen en getekend.

Op donderdag was het gezellig bij gym. We zijn goed in beweging geweest. 's Middags heb ik een stuk gewandeld met Sonja en daarna bij haar thee gedronken. Er was 's avonds koersballen. Op vrijdag hoorde ik bij het sjoelen dat Marrie Vlieg naar het ziekenhuis was gebracht. Ze had een herseninfarct. Het is te hopen dat ze er weer boven opkomt. Op zaterdag 8 februari werd mijn jongste kleinzoon Stefan 16 jaar, daar ben ik met Marian en Lamber geweest. Simone was een beetje koortsig. Ze zag er witjes uit en moest overgeven. Ze was heel rustig, dat ben ik van haar niet gewend. Op maandag kwam iemand voor de indicatie van hulp, omdat Jannie weggaat. Ze willen alfahulp geven, maar dan heb ik niemand tijdens de vakantie. Ik ben goed van geest, maar mijn benen en gezichtsvermogen worden minder. Dinsdag zei Jannie dat ik beter protest kon aantekenen.

Ik had 's middags bridgen en 's avonds belde Bep Copier of ik zin had om te klaverjassen. Op woensdag kwam de pedicure en ging ik bij Sonja thee drinken. Op donderdagochtend liet ik beneden bloed prikken en had ik gym en die avond koersballen. Op vrijdag kwam was mijn kapster Betty voor mij en Marian, daarna had ik sjoelen. Op zaterdag haalde ik boodschappen en deed ik de was. Op zondagmiddag liep ik met Sonja in het park. Op maandag 17 februari moest ik naar de internist van Beek-Boter. Marian kwam ook naar het ziekenhuis. Eerst ging ik bij Erick langs. Mijn bloeddruk was iets te hoog, maar verder was alles goed. Mijn loupe was nog niet klaar. Met de taxi was ik om kwart voor vier thuis. Mijn kleinzoon Martijn belde of hij die avond langs kon komen, maar ik moest kaarten. De volgende dag kwam Jannie. Zij heeft mijn medicijnen opgehaald en meteen brieven op de bus gedaan, waarin ik protesteerde tegen de alfahulp die ze me willen geven. Ik hoop dat ik gewoon gezinshulp blijf krijgen.

's Avonds was er beneden een zangkoor Dolores met Engelse en Hollandse liedjes. Ik heb lekker mee gezongen. Op woensdag heb ik mijn boek uitgelezen en thee bij mevrouw Tournee gedronken en me verder rustig gehouden. Op donderdagochtend heb ik na het gym mijn boek geruild en ging ik even bij Riek Snoek langs. 's Middags dronk ik thee bij Sonja en 's avonds had ik koersballen. Margret en Gerard belden en later belde Herman ook nog. OP vrijdag heb ik wat gestoft en alvast het vlees gebraden. Die middag was er sjoelen. Op zaterdag deed ik boodschappen en de witte was. Met Sonja liep ik door het park. Ik had stoofpeertjes bij het eten, daar had ik eens trek in. Op zondag kreeg ik visite van Ingrid, Anton en de kinderen. De ouders van Ingrid kwamen ook: Hilda en Kees de Groot. Ze brachten rozen en een leuk plantje mee. Anton vulde mijn belastingformulier in. 's Middags ging ik weer met Sonja naar het park.

Op maandag 24 februari kwam Ria, die viel in voor mijn hulp Jannie. Ik had die avond klaverjassen en de volgende middag bridge. Op woensdagochtend dronk ik koffie bij Sjaan Voswinkel. Zij was zondag jarig geweest, maar dat had ik vergeten. Toen ik naar huis ging had ik veel last van mijn benen. Ik moest me in de gang aan de leuning vasthouden. Na wat gerust te hebben ben ik 's middags naar Sonja gegaan. We hebben wat in de zon gezeten. Er was wegens de vakantie geen gym op donderdag. Gerard belde en zei dat de huisarts eens naar mijn benen moet kijken. De dokter kwam op vrijdag. Mijn knieën en aderen zijn goed. Hij zei verder hetzelfde als de internist. De pijn komt van zenuwen op de spieren door de diabetes. Hij schreef tabletjes voor, maar het zal waarschijnlijk niet helemaal overgaan. Op zaterdag zou ik naar een toneelstuk gaan in Zandwijk, maar dat heb ik door de last met mijn benen niet gedaan. Op zondag belde eerst Gerard en daarna mijn zus Riet. Gezellig bijgepraat. Herman kwam op bezoek. Hij bleef eten en wilde met de vaat helpen, maar dat hoefde hij voor mij niet te doen. Kijk jij maar naar het voetbal, zei ik. Na de koffie ging hij weer naar huis.verder naar volgende pagina