terug naar vorige pagina

53 Dagboek januari 2006

Op woensdag was er nieuwjaarsreceptie in de soos. De voorzitter was er zelf niet, want zijn vrouw lag in het ziekenhuis. De vicevoorzitter Ko van Looi sprak en de soosdames hielpen. De volgende dag haalde ik mijn broek op bij Mary, die hem had ingekort. Ik ging naar de apotheek en deed de was. Het vogeltje ontsnapte die ochtend uit zijn kooi, toen ik die schoonmaakte. Pas om half vier 's middags zat hij er weer in. Eva ruimde de kerstspullen op en samen werkten we in huis. Daarna namen we thee met een stukje appeltaart, de rest gaf ik aan Eva mee. Zij had 's avonds visite en anders snoep ik te veel.

Donderdag 19 januari ben ik weer naar het gym geweest en meteen 20 euro voor een half jaar betaald. Op vrijdag was er sjoelen, dat gaat wel met een bak. Op dinsdag doen ze het met zes of zeven bakken en dat wordt me te veel. Met het bridgen ben ik opgehouden. Ik was het eerste beneden, maar werd weggestuurd door mevrouw Boezen. Dan kom ik helemaal niet meer, zei ik. Op 24 januari was de sterfdag van mijn man. Je denkt dan terug aan wat er gebeurde: een val van de trap, een operatie aan zijn heup en toen longembolie. Het was in veertien dagen gebeurd. Je moet dan alleen verder. Gelukkig vangen de kinderen het goed op.

Ingrid werd op 25 januari 43 jaar, ze vierde het niet. Anton, Ingrid en de kinderen kwamen op vrijdag langs. Ik kreeg een leuk potje met hyacinten van hen. Didi was erg verkouden. Op zaterdag was een dagje van de Zonnebloem. We gingen naar Nieuwkoop en Nieuwveen. Eerst was er koffie met cake, dat smaakte wel. We kregen een optreden van de Drie Diva's, een soort toneelstuk. De zaal zat vol en we hebben erg gelachen. In de pauze waren er hapjes met een drankje. We waren om zes uur thuis. Ik heb eerst gespoten en daarna mijn prakkie spruiten en bal gehakt gegeten. Daarna heb ik me rustig gehouden.

Maandag heb ik geklaverjast, ik had de poedelprijs. Op woensdag ging ik koffie drinken in de Wiek. In de apotheek haalde ik naalden voor het prikken en insuline. Op donderdag was ik laat bij het gym, want er belde iemand van Weidesticht. Ze wilde weten hoe vaak mijn oog gedruppeld moest worden. Het moet drie keer op een dag. De gymjuffrouw Hannie doet het leuk en het is gezellig. De kapster kwam vrijdagochtend en ik had 's middags sjoelen. Eva maakte de keuken en badkamer schoon en deed een paar boodschappen voor me. Mijn zus Riet belde. Ze zou een kaarsje voor mijn operatie branden. De volgende maandag speelde ik twee pitten bij het klaverjassen. Op dinsdag zou iemand komen om mijn oog te druppelen, maar er kwam niemand.

Toen ik belde, zeiden ze dat er iemand onderweg was, maar die kwam niet. Toen heeft Eva het om half vijf gedaan. Weidesticht kwam om half zes, maar dat was te snel op elkaar. Daarna kwam er iemand om negen uur. Op woensdag werd mijn oog om acht uur, twaalf uur en negen uur 's avonds gedruppeld. Op donderdag 16 februari ging ik om acht uur 's ochtends nuchter naar het ziekenhuis voor de operatie. Er kwam een zuster bij me die gegevens wilde hebben en vroeg welke medicijnen ik gebruikte. Ze waren net klaar met het infuus aanbrengen, toen dokter De Jong kwam vertellen dat de operatie niet doorging. De chirurg was ziek en had een oogontsteking. Ik kreeg brood met kaas en daar was ik hard aan toe. De hele dag was mijn suiker ontregeld, 33 die middag. Ik knapte pas 's avonds op. Ik nam een aspirientje en sliep daarna heerlijk.

Vrijdag 24 februari was er bingo. Ik won vier prijsjes: een fles rode wijn, paaseitjes, een kaars in een glazen potje en stofdoekjes. Zaterdag deed ik boodschappen en heb ik naar het schaatsen gekeken. Op zondag keek ik naar de mis en ging ik in de Wiek koffie drinken. Daarna was er skiën, bobsleeën en kuurdansen op het ijs. Dat was prachtig om te zien. 's Avonds ging Kruispunt over een klooster, waar ze niet mochten praten. Dat zou niets voor mij zijn. Ik hoorde van mijn zoon Kees, dat hij aan de hartbewaking had gelegen. Het ging nu weer goed met hem. Hij wordt opa van Bianca, vertelde hij. Dat is leuk voor hem en voor zijn dochter.

Op donderdag 2 maart ging ik naar het gym, onderhand draaide de was. Mijn hulp kwam 's middags. Ze heeft schone lakens op mijn bed gedaan, gestofzuigd en de vogelkooi schoongemaakt. Toen ze wegging, nam ze meteen de vuilniszak en lege flessen mee. Ik maakte zuurkool met aardappelpuree en dat smaakte best. Op vrijdagochtend ging ik met de taxi naar de internist. Alles was in orde. Mijn kapster kwam op maandag voor een permanent.

Op dinsdag 7 maart werd ik aan mijn linkeroog voor staar geopereerd. Ik moest die ochtend om 8 uur nuchter in het ziekenhuis komen, Lamber bracht me. Er werd een infuus ingebracht en ik kreeg een pijnstiller. Pas om 1 uur 's middags werd ik naar de operatiezaal gebracht. Ik kreeg een kapje op mijn mond voor zuurstof. Mijn bloeddruk was 151 - 85. Toen brachten ze me in slaap. Naderhand kwam ik bij op een kamer en kreeg ik voor het eerst te eten: vier sneetjes brood met ham en kaas met wat te drinken.

De dokter kwam langs en zei dat ik naar huis mocht. Ik kreeg pijnstillers mee en moest voorlopig ook 's nachts een dop op mijn oog houden. Marian en Lamber haalden me op. Herman kwam 's avonds ook langs en Gerard, Anton en Margret belden om te vragen hoe het gegaan was. De volgende ochtend kwam de wijkverpleegster mijn oog druppelen, want dat moet nog enkele weken drie keer per dag gebeuren. Mijn zus Riet en mijn broers belden ook nog.

De volgende maandag moest ik naar dokter de Jong. Hij was heel tevreden over de operatie. Na vier weken moet ik naar de opticien om een glas voor het linkeroog te laten meten. Verder maar afwachten wanneer mijn rechteroog aan de beurt is. Dinsdag kwam de pedicure. Het was wel nodig, want mijn teennagels waren lang. Woensdag kwam een monteur een nieuw brandalarm aanbrengen. Donderdag heeft Eva de ramen gelapt en de verdere boel gedaan. Ik hoorde steeds bellen. Er kwam iemand mijn oog druppelen en zij zag een telefoontje op de kast liggen. Eva kwam die later ophalen. Ze ging achter de bar staan bij het voetballen. Ik zei: wees lief voor die mannen. Dat vond ze wel leuk.

Vrijdag kwam Marian en zij nam mijn kapotte bril mee. Er was een schroefje uit. Marian had die avond een feestje bij Marga en Paul, die samen 100 jaar waren geworden. Mijn kleindochter Renate werd 15 jaar op 28 maart, ze vierde het bij haar moeder en zondagmiddag bij haar vader. Herman was geslaagd voor zijn examen. Op 31 maart kwam de kapster. Ze gaf me een leuk plantje.verder naar volgende pagina